Kontakt

KOMMA I KONTAKT?

HÖR AV DIG!

 

Det är alltid spännande med möten

+46 70 688 10 85

mail@jarvetuns.se

Använd gärna foruläret för att boka besök för mindre grupper i ateljén. Jag kan ta emot upp till 6-8 personer samtidigt.

Maggan Järvetun

 
 
 
 
 

Om Maggan Järvetun

Född Nyström i Boden 1961 som yngst av tre syskon. Barndomen innehöll framförallt musik. Maggan började i princip sjunga samtidigt som hon lärde sig gå. Och det var med sången som hon fick vidga sina vyer redan i unga år. Talangtävlingar i både Sverige och Norge avlösta varandra.

Efter skolåren blev det sång på heltid, nu med Göteborg som hemmastad, men med hela Sverige som arbetsfält. Turnélivet varade i många år. Både med egna band, men även tillsammans med andra artister. Turnébussarna var det perfekta stället att ta upp handarbetet. Maggan har virkat sig igenom åtskilliga mil efter de svenska landsvägarna.

 

På senare år har Maggan arbetat med kommunikation och service, och är idag chef för Servicecenter på Uppsala kommun. 

Parallellt med yrkeslivet har Maggan de senaste tio åren drivit det egna företaget Järvetuns Stick & Brinn. Somrarna inleds med någon fristående kurs på Sätergläntans Institut för slöjd och hantverk i Insjön, Dalarna. Under 2015 utbildade sig Maggan på Sätergläntan inom bland annat mönsterkonstruktion, färg, form och teknik för maskinstickning. 

 

Sedan 2013 har Maggan sin ateljé i Enköping där hon gör de flesta av sina alster.

Via formuläret ovan går det bra att boka besök i ateljén för mindre grupper. 

Skötselråd

Samtliga plagg har jag skapat i naturmaterial, och de förväntar sig att bli ompysslade på allra bästa sätt... Följer du skötselråden här, så blir de superglada! 

Skötsel- och tvättråd

 

Ull, lin, hampa och siden tål daglig vattentvätt men man behöver inte tvätta så ofta. Naturmaterial släpper också ifrån sej smuts lätt i vatten. Eftersom dessa material andas, släpper igenom fukt och motverkar transpiration kan man ha plagget direkt mot kroppen i minst 14 dagar utan att behöva tvätta det. Man kan istället vädra plagget lite då och då för en uppfräshning. Ett ullplagg behöver inte tvättas mer än högst en gång per år.

 

 

Tvättråd ull:

 

 

Ulltvättprogram 40°.

 

Använd ett milt tvåltvättmedel (gärna ulltvättmedel) och centrifugera sedan på högsta varvtal.

Därefter kan plagget hängas eller plantorkas för slutlig torkning. Vid strykning - högsta ånga och värme.

OBS! Använd aldrig fintvättprogram eller torktumling.

 

 

 

 

Tvättråd lin:

 

 

Tvätta i tvättmaskinens ulltvätt- eller handtvättprogram i 40-60° beroende på hur hårt smutsat plagget är.

 

 

Om plagget är hårt smutsat kan man lägga det i förtvätt ca 10 minuter i mycket hett vatten.

Använd ett milt tvättmedel.

Centrifugera skonsamt på lagt varvtal. Torktumla ej!

Lin kan krympa något vid tvätt (oblekt lin krymper mer) men vid användning brukar det töja ut sig igen till ursprungliga mått.

Vid strykning - högsta ånga och värme.

Stickade linplagg drar ihop sig efter tvättning så de bör sträckas direkt efter tvätt.

 

Mät gärna plagget innan tvätt, och sträck sedan ut det till ursprungsmåtten.

Man kan även ta strykjärnet till hjälp och ångstryka ut de rätta måtten.

 

 

Skillnad mellan Ulltvätt- handtvätt- och fintvättprogram

 

Fintvättprogram var från början tänkt för syntetmaterial. På vissa nyare maskiner kallas det programmet numera för syntettvättprogram. Syntet är plast, och plast kommer från råoljeindustrin. Plastmaterial släpper inte smuts så lätt ifrån sig, utan smutsen måste "bankas" ur plagget.

Så fintvättprogrammet är egentligen i praktiken ett plågoprogram för naturmaterial. Varför det heter fintvättprogram, är därför att på 60-talet när syntetfibrerna kom, så var de "fina" och moderna textilier. Fintvättprogrammet kan användas till att tova/filta ullplagg som ska krympas. Handtvättprogrammet är i stort sett detsamma som ulltvättprogram, skillnaden kan vara att det centrifugeras mellan varje sköljning, vilket kan vara till fördel för ullplagg.

 

 

Varför ska man centrifugera ullplagg på högt varvtal?

 

För det första att ull tål hög centrifugering utan problem, och för det andra är om man inte centrifugerar väl, innehåller den tvättade ullen mycket vatten som tynger, plagget kan tappa formen och det blir lång torktid.

 

 

Kan man verkligen stryka naturmaterial med högsta värme på strykjärnet?

 

Ja det kan man. Ull, lin, hampa och silke tål höga temperaturer. Bäst mår textilien om man också har högsta ånga, eller att plagget är lätt fuktigt vid strykningen. Plastmaterial smälter däremot vid hög temperatur. Om plagget är blandmaterial, får man ta hänsyn till det känsliga materialet.

 

 

Alpaca, mohair, silke och obehandlad ull:

 

 

 

Handtvätt 30ºC (kallt).

 

Lös upp tvättmedlet helt innan du lägger i plagget.

 

Rör plagget runt försiktigt, gnid inte!

 

Skölj ordentligt.

 

 

Bomull, lin och blandmaterial:

 

Ska tvättas i maskin på 40ºC eller 60ºC enligt anvisning på banderollen. Vid tvätt i fel/lägre temperatur kan det vara risk för att färgen "blöder". Är olyckan ändå framme, tvätta plagget direkt igen på riktig tvätt-temperatur, alltså det som anges på banderollen. Det är alltså mycket viktigt att hålla den angivna tvätt-temperaturen.

 

Använd inte för mycket sköljmedel.

 

Använd tvättprogram som har rikligt med sköljvatten.

 

Bomull har en tendens att krympa vid tvätt så mät plagget innan du tvättar det så att du kan se till att forma det rätt efter tvätten.

 

Torktumla inte!

 

 

Merino och annan Superwash-behandlad ull:

 

 

Superwash behandlad ull kan tvättas i maskin på ull/fin program.

 

Använd inte sköljmedel.

 

 

 

Generella tvättråd

 

 

Använd rikligt med vatten när du tvättar plagget och tvätta det (om möjligt) separat. Låt aldrig plagget ligga i blöt.

 

Tvätta mörka färger separat. Mörka färger innehåller ofta överskottsfärg, det är därför viktigt att plagget sköljs tills vattnet är helt klart, för att undvika att överskottsfärgen påverkar andra färger i plagget.

 

Använd endast tvättmedel som är speciellt gjort för ull-tvätt och andra fina fibrer, eller ett färglöst tvättmedel med neutralt ph-värde.

 

Plagget skall torkas plant i riktig form, ej hängandes. Torka aldrig plagget i direkt solljus.

 

Lägg aldrig ett dyvått plagg på tork. Undvik underlag som suger upp och behåller fuktigheten, exempelvis en frottéhandduk. I båda fallen riskerar man att färgen "blöder" samt att plagget förlorar sin naturliga elasticitet.

 

Tänk på att tunga plagg, och plagg gjorda med vissa sticktekniker, kan töja sig något vid tvätt och användning.